FAZEKAS MÉHÉSZET

Anno: 1876

Akácméz:


Röviden:


Az akácméz világos, zöldessárga színü, sokáig folyékony állapotban maradó (nehezen kristályosodó), akácvirág illatú méz.

Az egyes területekről származó akácmézek nagyon világosak és áttetszők, de egyes esetekben is megfigyelhető a halvány zöldes árnyalat.

 A Magyarországon termelt akácméz különleges minösége miatt Hungaricumnak számít, keresett export termék.

A helyesen tárolt akácméz gyakorlatilag nem kristályosodik, akár egy évig is eltartható.

Harmonikus ízü, édes, lágy és kevésbé savas.

Nagyon kevés virágport tartalmaz.

Íze nem karakteres, emiatt fogyasztása a mézzel ismerkedök számára ajánlható.

  

Hatásai:


Fogyasztása minden formában lehetséges önmagában, kenyérrel-vajjal, teában, sütés-fözéshez, müzli alkotórészként stb.

Az akácvirágból készült tea mellett az akácméz is ajánlott a gyomorsav-túltermelés miatt bekövetkező emésztési zavarok oldására.

Jó fertötlenítö.

Köhögés ellen ajánlott.

Hársméz:


Röviden:


Színe az akácénál sötétebb, a világossárgától a borostyán sárgáig változhat. A késöbbi származásúak barnás árnyalatúak.

Kristályosodásra hajlamos, de a kristályok között levö folyékony hártya miatt a méz nem tömbösödik.

 

Illata és íze határozott. Kellemes, pikáns aromája füszerezi az ételeket és az italokat.

Erős, jellegzetes hárs illatú, enyhén kesernyés ízü fajtaméz.

 E méz kesernyés íze miatt fözéshez és sütéshez nem ajánlott, mert a höhatás révén a kesernyés íze felerösödik.

 Más mézekbe kerülve gazdagítja azok zamatát.


Hatásai:


A gyógyászatban különösen hörghurutra ajánlják.

 Lázas betegségek enyhítésére és görcsoldásra is alkalmas.  

Kedvezö hatása jól ismert megfázás, torokgyulladás és köhögés esetén, ez az orvosok által legrégebben ajánlott "orvosság".

 Lázzal járó légúti betegségek esetén hársfateával együtt fogyasztva intenzívebben hat.


 Fogyasztása idegesség, nyugtalanság, álmatlanság leküzdésére is javasolt.

E mézzel különbözö mézpakolásokat is szoktak készíteni.

Idegnyugtató és fertötlenítö hatása is ismert.




Gesztenyeméz:


Röviden:


A gesztenyeméz színe a borostyánsárgától a sötétbarna színig terjed, magas ásványi anyag tartalmú.

Gesztenyevirág illatú, enyhén kesernyés utóízü méz.

Íze jellegzetes, kesernyés.

Szintén kevéssé kristályosodó méz.


Fogyasztása önmagában vagy ízesítöként javasolt.

Sütéshez-fözéshez a kesernyés íze miatt szintén nem ajánljuk.


Hatásai:


Rendszeres fogyasztása gátolja a trombózisok kialakulását.


Fogyasztása jó hatású a vérszegénység, kimerültség, legyengült állapot és étvágytalanság esetén egyaránt.

 E méz használható visszértágulat   kezelésére is.



Erdei méz:


Röviden


E fajtaméz nem a virágok nektárjából készül, hanem a méhek a növények levelein található mézharmat összegyüjtésével állítják elő.

 Emiatt a virágportartalma elenyésző.

 Nagyon sötét, szinte fekete színü, enyhe illatú, nagyon aromás, füszeres méz.

A jegenyefenyő erdökben gyüjtött édes harmat méznek dióra emlékeztetö íze van.


A más erdökböl (pl. lucfenyö, vörösfenyö, tölgy, füz, feketedió stb.) származó erdei mézek ízében dominál egy bizonyos "édesharmat" íz.

Többnyire sokáig folyékony maradnak, de egyes típusok gyorsan kristályosodnak.


Hatásai:


Magas ásványi anyag tartalma miatt fogyasztása jó étrendi hatású.


Kizárólag önmagában (kenyérrel-vajjal, müzliben) fogyasztandó, esetleg italok ízesítésére is használható.

Tejben fogyasztva különlegesen finom.



Vegyes virágméz:


Röviden


A virágméz nem önálló fajtaméz, mivel összetétele rendkívül eltérö lehet, de minden esetben kizárólag virágok nektárjából készül.

Az eltérések származhatnak egyrészt a méhek által látogatott növények sokféleségéböl.


A tavasszal és koranyáron nyíló vadvirágok, gyümölcsfák, füzek, valamint a vadmeggy, a galagonya, a vadrózsa és az akác nektárjának harmonikus keveréke ez a méz.


Emiatt e mézek színe rendkívül változatos, általában sötét árnyalatúak, barnás színüek.

Jellemző rájuk a gyors kristályosodás.

Olcsóbb áruk miatt elsősorban sütéshez-fözéshez és tea ízesítésre történö használatuk ajánlott, de önmagukban is fogyaszthatók.


Hatásai:


A vegyes virágmézek változatos ízűek és hasonlóan jó étrendi hatással bírnak,  mint a fajtamézek.



Repceméz:


Röviden


Folyékonyan világos színü, kikristályosodva hófehér színü méz.

Nagyon gyorsan (napok alatt) kikristályosodik.

Jellegzetes módon apró kristályokat alkot, egyöntetüen kristályosodik (nincsenek fázisok a kristályosodási folyamat során), emiatt kiválóan alkalmas krémméz elöállítására.


A tiszta repceméz íze nem kellemes, emiatt krémméz elöállításakor valamilyen zamatos mézzel kell házasítani.

Általában a sütöiparban használják fel.


Hatásai:


Kevésbé savas, söt gyógyítja a gyomorsavtúltengést.



Napraforgóméz:


Röviden


Aranysárga színü, kesernyés-savanykás ízü méz.

Nagyon gyorsan kristályosodik, a kristályosodás során nagyméretü, durva kristályok képzödnek, melyek leülnek az edény aljára.


A kristályok fölött marad egy folyékony, híg réteg.

 Jó színezö hatása van, emiatt a mézeskalács készítök által legkeresettebb fajtaméz.

Többnyire a vegyes virágméz alkotórészeként kerül forgalomba.


Magas színanyag-tartalma miatt keresett exporttermék élelmiszeripari felhasználásra.

 Emiatt elsösorban sütéshez-fözéshez ajánljuk.

Krémmézzé alakítva kellemes csemege.


Hatásai:


Savassága miatt ez a mézfajta "jelzi" leginkább a szuvas fogakat!

Savtúltengésben szenvedök, ne fogyasszák!

.

.

.

AKÁCMÉZ VEGYESMÉZEK EGYEBEK

Propolisz


Virágpor


Propoliszos méz


Virágporos méz


Méhpempős méz


Méhpempő


Méhviasz